Friday, March 28, 2008

Tina Nordström kan inte baka

Hon är omåttligt populär bland det svenska folket, men enligt produktionsteamet bakom "Mat" är tv-kocken Tina Nordström helt värdelös på att baka.

Hon är sämst på att baka", säger hennes medarbetare Tomas Tengby. "Hon tvingade mig att smaka havreflarnen hon bakat en gång och hade jag inte vetat vad det var kunde jag ha svurit på att det var hästskit som någon värmt i en ugn."
Nordström som gärna visar hur duktig hon är på att baka tar ofta med sig olika bakelser och kakor till inspelningarna. Bland hennes många favoritrecept finns till exempel havreflarn med lönnsirap, brownies med mandelkola och scones med ingefärsmelass.
"Hon är verkligen en jättetrevlig tjej", säger programmets producent. "Men jag lovar och svär att om hon tvingar mig att smaka en till av hennes brownies så ska jag slå henne med en gjutjärnsstekpanna och hävda att jag var besatt."
"Nybakade? Snarare nyspydda", säger en före detta vän som vill vara anonym. "Varför tror du att jag flyttade från Helsingborg egentligen?"
"Jag blir hellre bortförd och lobotomerad av utomjordingar än att jag äter något som hon har bakat igen", säger en gäst som medverkade i programmet i förra månaden.
Det har även gjorts andra, kreativa uttalande om Nordströms bakverk såsom: "Smakar hönsskit", "Känns som gödsel på tungan" och "Sån här skit får man stå ut med varje tisdag."

Mat-Tinas finalmiddag: korv med bröd

Tv-kocken Tina Nordström är svettig i replokalen och avslöjar att i kväll ska hon äta fiskgryta i logen - och korv med bröd efter finalen.

Fyra snabba frågor till Tina Nordström.
Vad har du ätit för att matcha den hårda träningen?– Jag har alltid med mig äppelskivor, youghurt och bananer i väskan. Och på ett bageri bredvid vår träningslokal " Bosses bageri" har vi haft en stående nota på mackor med ost, skinka, senap och jordgubbar. Mums! Pröjsade allt härom dagen för några tusen, ha, ha.Vad äter du innan finalen i kväll?– Fiskgryta som jag har förbeställt i logen. Tobias äter kalvfärsbiffar.Vad blir segermiddagen?– Korv och bröd brukar vi få i studion efteråt och det smakar ljuvligt, förbaskat gott! Sedan ska vi ju på Berns på fest och där är väl bara snittar?På lördagen åker jag hem till Helsingborg igen och då är vi faktiskt bortbjudna på kvällen så jag har ingen aning om vad jag får.
Vad ska du göra med grisen du ska få av Karl Petter om du vinner?– Då ska jag var duktig och skriva lappar och frysa in. Allt på en gris går att tilaga. Jag ska bland annat göra karré i ugnen så det bir alldels mört och sedan grilla bitarna. Kommer också att göra grytor. Och grisfötter så klart!

Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström

Tv-kocken Tina årets nykomling

Nu startar finalomröstningen i Aftonbladets tv-pris.
I år sänds prisutdelningen i TV 4.
Årets nykomling är tv-kocken Tina Nordström, nominerad både som tv-personlighet och för sitt program "Mat".
Ingen större överraskning, förstås.
Sällan har väl en tv-profil etablerat sig hos svenska folket och fått sådan genomslagskraft på så kort tid.
Nu utmanar hennes "Mat" fjolårets vinnare "Expedition: Robinson" tillsammans med TV 4:s satirprogram "Parlamentet", som sakta men säkert byggt upp en trogen publik, det är alltid drygt en miljon som tittar.

Tina Nordströms konkurrenter i kvinnliga klassen är tidigare vinnaren Agneta Sjödin (flera TV 4-program) och Kristin Kaspersen, som i fjol ledde Idrottsgalan, Polarpriset och gjorde en dokumentär om Kikki Danielsson. Suzanne Reuter, fjolårets segrare, hamnade precis efter finalisterna. Bland dokusåpornas profiler längre ned på listan, fick " Robinson"-Emma klart stryk av " Farmen"-Qristina.

Flerfaldiga vinnaren Kristian Luuk får i år konkurrens av allsångsledaren Lasse Berghagen och Hans Fahlén, som efter flera års roliga resereportage fick en ännu större publik med "Farmen". SVT:s sparkade motorprofil Carl-Ingemar Perstad var med på Topp 10-listan.

Klassen Bästa svenska underhållningsprogram ser ut att bli rekordjämn!

Bland barn- och ungdomsprogrammen har "Lilla Sportspegeln" år för år närmat sig en finalplats. Dags för det nästa år?

Fjolårets sportvinnare Glenn Strömberg hamnade precis utanför finalfältet i år. Comeback på listan i stället för Arne Hegerfors, flerfaldig vinnare under tidigare omröstningar. Fler och fler tycks upptäcka Canal+:s fina sportsändningar. Sportspegelns kärlekspar Albert Svanberg och Katarina Hultling var båda bland de tio bästa, med henne ett fåtal röster före honom.

Ganska många protesterade när TV 4 plockade bort Oprah Winfrey ur sina tv-tablåer. Här är hon åter finalist i klassen Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet.

Och i den manliga klassen har nu David Letterman fått konkurrens av sin USA-rival Jay Leno, sedan Kanal 5 har börjat visa hans talk-show.
Ännu ett bevis för svenska folkets intresse för mat är att "den nakna kocken" Jamie Oliver bara var ett fåtal röster från en finalplats.

För alla som har röstat på (och det var många) och som undrar varför, så är inte "Så ska det låta" med bland finalisterna.

Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström
Tv-kocken Tina Nordström

TV-kocken Tina Nordström tar plats i The Empires styrelse

På The Empires årsstämma måndagen den 23 april tar Tina Nordström klivet in i näringslivet genom att ta plats i bolagets styrelse. -De som tittar på mitt program är samma människor som köper The Empires produkter såsom Babyliss eller Sodastream, förklarar Tina Nordström som känner att hon efter sina sex år i TV har en stor kännedom om vad folk vill ha för produkter. The Empire ser Tina som ett välkommet tillskott till styrelsen som i dagsläget består av Ian Wachtmeister, Johan Kalling, Hans Langenskiöld, Jan Risberg, Ulrika Frisén Björk, Marianne Östlund och Ulf Christensen. "Tina har en fantastisk känsla för konsumenten vilket är oerhört värdefullt för ett bolag som The Empire" Johan Kalling VD, The Empire AB Årsstämman äger rum den 23 april 2007 klockan 11.30 på Regina Teatern, Drottninggatan 71 A, 113 60 Stockholm. Tina kommer inte att närvara personligen under årsstämman.

Mat-Tina: Nu ska jag utbilda svenska folket i mat

Godare smak på fläsket! Nu ska Mat-Tina lära oss nya trender i köket.

Hon har dansat sig fram i matlagningsprogram och Let’s Dance.Nu ska Tina Nordström utbilda svenska folket i hur man köper och tillagar svenskt kött. - Det finns verkligen inget tråkigare än fläskfilé, säger hon.Inget ont om fläskfilén i sig. Allt kött på grisen går att äta. Och ska ätas, tycker hon.- Men det finns så många andra delar på grisen som är minst lika goda! säger hon vid en pressträff anordnad av Svensk köttinformation som blir Tinas samarbetspartner i det nya uppdraget.På grisen är Tinas egen favoritdel fläskkarrén. Och den ska helst tillagas under lång tid och på låg temperatur för att behålla smak och saftighet.- Låga temperaturer mörar köttet. Det blir mycket godare, lovar hon
Lägre temperaturer
Långkok och låga stektemperaturer ligger i tiden. Och glöm alla gamla regler om vilken innertemperatur köttet ska ha.- Jag har aldrig serverat en fläskfilé som håller 72 grader, säger Tina . Det blir bara torrt och tråkigt.Nyckeln till godare och nyttigare mat är kunskap. Och nu ska vi lära oss att äta segare köttbitar och att ta tillvara på alla styckdelar av grisen. Eller vad sägs om att bjuda på griskinder till middag? - Vi måste veta mer för att kunna ställa krav och få bra råvaror. Och veta hur vi ska tillaga dem, säger Tina.- Ska jag laga en gryta köper jag aldrig färdiga grytbitar. Då ser man ju inte vad det är för kött. Och grytbitarna ska vara stora, för de ska koka länge.
Låter maken glänsa vid grillen
På grillen i sommar slänger hon helst karré. Och hemma är det maken som är grilmästare.- Han får gärna glänsa och tro att det är han som fixar en god middag. Men egentligen är det jag som gör hela jobbet innan i köket, berättar hon.En rejäl karrébit på ca 3 kilo och steker hon en bra stund i ugnen först innan maken får lägga den på glöden.- Och så gör jag en god glaze, kanske med soya, kanel och honung. Men grillkryddan är bannlyst i hennes kök:- Det är SÅ tråkigt med grillkrydda!

Tv-kocken Tina Nordström
 
counter hit xanga